Kuusamo 5.-7.10.2015

Sisällä 5.-7.10.2015 Kuusamossa
– Sisäisen tehokkuuden johtaminen

Tervetuloa Kuusamoon!

Kutsu, pdf >>

Ratkaisujen Suomi – Menestyskiihdyttämö

Anna Mari Jaanu
Anna-Mari Jaanu, Kuntatyönantajat

Anna-Mari Jaanu, Kuntatyönantajat, KUNTEKO 2020 ohjelmapäällikkö

KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen yhteistyössä valmistelemalle Kunteko 2020-ohjelmalle on myönnetty rahoitus vuosille 2015–2017. Ohjelman tavoitteena on, että Suomessa on vuoteen 2020 mennessä Euroopan parhaat kuntatyöpaikat. Samalla pyritään vastamaan kuntasektorin tulevien vuosien haasteisiin. Ohjelman toimenpiteillä edistetään työelämän laatua ja tuloksellisuutta kunta-alalla ja tehdään näkyväksi kuntatyöpaikoilla tehtävä kehittämistyö.

Tässä minun haasteeni: https://dreambroker.com/channel/i0wloysm/5nczolee

 

Anttu Harlin
Anttu Harlin

Anttu Harlin, Founder & CEO, Gigglebug Entertainment Lt

Gigglebugin animaatiohahmo Kikattava Kakkiainen on tullut tutuksi suomalaisille lapsille niin mobiilipeleistä kuin Ylellä esitetystä animaatiosarjasta. Kohta kikatus leviää kauas: tv-animaation ennakko-osto-oikeudet on myyty noin kymmeneen maahan, ja mobiilipelejä testataan Saksan ja Kiinan markkinoilla. Samalla Gigglebug vie brändiä uusiin jakelukanaviin Suomessa. Gigglebugin liiketoiminnan kantava ajatus on luoda animaation keinoin positiivisia brändejä pienille lapsille. – Yksittäinen peli ei ole meille lopputuote vaan tapa muiden joukossa tuoda hahmomme lasten luokse. Kun lapset kiintyvät hahmoihin, ne toimivat yhtä lailla televisiossa kuin esimerkiksi kirjoissa, uskoo Gigglebugin toimitusjohtaja Anttu Harlin. http://www.hs.fi/ihmiset/a1425787659540

Haasteeni löydät täältä: https://drive.google.com/file/d/0B88rYKp70qslUnFFek5peFRSQ00/view?usp=sharing

 

Kakkutaiteilija Moona Mankinen

Moona Mankinen, kakkutaiteilija, bloggari Moonan kakkutaivas

Moonan kakkutaivas on leipomiseen hurahtaneen uimarin kesäbisnes, joka toivottavasti vielä jonain päivänä kasvaa oikeaksi yritykseksi.

Moona tekee kakkuja, pikkuleipiä ja leivoksia. Luovuus ja erilaisuus ovat valttikortti. Kaverien synttärikakuista kaikki alkoi. Tee joku erilainen kakku, joku sanoi. Projekti, uuden oppiminen, intohimot. Tiedottaminen blogin avulla. Koristeet on tehty sokerimassasta, luovuus pääsee valloille. Netistä ohjeita, Emma Iivanaisen blogin seuraaminen, muotoiluvihjeet eri aloilta. Rippijuhlien keksit, yritystoiminta voisi kasvaa, tavoitteena on tuottava ja iso yritys. Toiveena kondiittorin koulutus Ranskasta, harjoittelupaikat ja ammattilaisia, kansainvälinen yritys, erikoistuminen hääkakkuihin.

Mitä pitäisi tehdä, jotta siitä tulee kansainvälinen ja asiakaslähtöinen?

Täältä haasteeni löytyy kokonaisuudessaan: https://drive.google.com/file/d/0B88rYKp70qslTGFUZ2s2VkphWkU/view?usp=sharing

 

Koulutuskeskus Salpauksen Jyrki Pyykkönen
Koulutuskeskus Salpauksen Jyrki Pyykkönen

Jyrki Pyykkönen, myyntijohtaja, Koulutuskeskus Salpaus

Koulutuskeskus Salpaus on toisen asteen oppilaitos, joka järjestää ammatillista ja lukiokoulutusta nuorille ja aikuisille sekä tarjoaa koulutus-, asiantuntija- ja kehittämispalveluja yrityksille ja yhteisöille. Salpauksessa voi suorittaa ammatillisia perustutkintoja ja ylioppilastutkinnon sekä aikuisten näyttötutkintoina suoritettavia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja.

Millä tavalla voidaan koulutuksen avulla turvata pienillä paikkakunnilla toimiville yrityksille työvoimaa. Työvoiman tarjontaa. Heinola n. 20000 asukasta, vankka teollinen pohja. Isoja toimijoita, jotka nyt lopetettu (kiinteistöt) Kaupungissa on tyhjäkäyntiä. Miten pienellä paikkakunnalla toteutetaan aikuiskoulutusta.

 

Jari Hentilä
Naturpolis Oy:n toimitusjohtaja Jari Hentilä

Jari Hentilä, toimitusjohtaja, Naturpolis Oy

Naturpolis Oy – Nordic Business Center on Kuusamon kaupungin ja Taivalkosken kunnan omistama, vuonna 2005 perustettu elinkeinojen kehittämisyhtiö, jonka tehtävänä on edistää kannattavan liiketoiminnan ja uusien työpaikkojen syntymistä Kuusamo Region alueelle sekä kehittää alueen yritysten toimintaedellytyksiä ja toimintaympäristöä sekä edistää alueellista elinkeinoyhteistyötä.

Luontoon perustuvat elinkeinot, 1000 työpaikkaa Kuusamoon, 300 Taivalkoskelle. Kasvu tarkoittaa lisää liikevaihtoa. Miten saadaan yrityksiin lisää liikevaihtoa ja kasvua?

Elinvoimaohjelman toteutuksen tilannekatsaus 9 2015_JH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Taivalkosken kunnanjohtaja Jukka Mikkonen

Jukka Mikkonen, kunnanjohtaja, Taivalkosken kunta

Haasteena maahanmuutto: Ongelmaa väheksytty, määrää aliarvioitu, virallinen arvio 50 000 vuoden loppuun mennessä, Suomeen tulee kansainvaellusten aikana 1 milj. maahanmuuttajia. Haaste, miten saadaan poliittiset päättäjät ymmärtämään tilanne.?Meillä ei ole varaa ottaa vastaan.

 

Marjo Määttä, matkailualan yrittäjä, toimitusjohtaja, Ruka Salonki 

Meillä Ruka-Kuusamo -alueella on miljoona matkustajaa, 70 000 lentomatkustajaa. Mitkä ovat ne tuotteet, joilla saavutetaan ympärivuotinen toiminta?

 

 

IMG_7256Toimitusjohtaja Jukka Partanen & kehitysjohtaja Simo Kaksonen, Järvi-Saimaan Palvelut Oy

Järvi-Saimaan Palvelut Oy toimii pääasiassa Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien alueilla. Tarjoamme tiettyjä palvelujamme myös koko Etelä-Savoon. Osakaskunnille tuotettavan peruspalvelutuotannon ohella tavoitteenamme on verkostoitua tiiviisti ja rakentaa kumppanuuksia paikallisten yritysten ja alueellisen elinkeinoelämän kanssa.

Haaste: Yhteiskuntavastuu

Slide5

Slide6

 

RukaTontussa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä on Suomessa isoja haasteita. Yksi niistä on ikääntyminen. Olemme pystyneet ennakoimaan sen aika täydellisesti, mutta emme ole oikeastaan tehneet sen edessä vielä mitään. Taloushaaste on toinen suuri haaste. Senkin olemme tienneet. Kolmas erittäin iso haaste on kansainvaellus. Sitä emme ole osanneet aavistellakaan, mutta sen edessä olemme toimineet. Varsin nopeastikin. Ihmisille on kodit, ruokaa…koneisto on käynnissä uskomattoman hyvällä tavalla. Emme osaa tehdä hitaasti, vaan nopeasti. Osaamme ratkaista asioita, kun edessämme on kaaos ja meillä on paljon erilaista osaamista, jota yhdistämme. Asioita ratkaistaan nopeasti. Ilman hierarkioita. Tuotteistamme parviälyn. Olemme innovaatioympäristössä. Miksi emme ratkaisisi mitä tahansa ongelmia? Kirjoitamme ratkaisuista kirjan. Tänä aikana.

Parviäly toimii seuraavasti. Ensin teille asetetaan haasteita. Saatte esittää kysymyksiä, mutta ette esittää ratkaisua. Muutamia tarkentavia kysymyksiä kyllä. Välttämättömiä asioita, mutta ei ratkaisuja.

Kun tulee sopiva hetki, voit kutsua ryhmän ympärillesi ja keskustella haasteesta tasan yhdeksän minuutin ajan. Vähintään kolmen hengen ryhmän. Voit valita itsellesi sopivan ryhmän. Myös ryhmän ulkopuolelta jonkin henkilön, jonka näkökulman haluaisit. Tällaisia parveilukohtauksia saa tulla. Ole avoinna kaikille näkökulmille. Tiistaina katsomme tarkemmin mitä ratkaisuja meillä on.

Matkanjohtajat Mankinen & Hentilä
Matkanjohtajat Mankinen & Hentilä

Oulangassa

Hentilä, Hirvonen ja Pyykkönen valmiina katsomaan Kuusamoa LuovanTuhon silmin
Hentilä, Hirvonen ja Pyykkönen valmiina katsomaan Kuusamoa LuovanTuhon silmin

Kati Halonen ja johtajuus tulevaisuuden muuttuvassa työ- ja toimintaympäristössäJohtajuus tulevaisuuden muuttuvassa työ- ja toimintaympäristössä. Missä ja millainen se on, vai onko sitä? Näkyykö johtajuus? Ja miten se näkyy?

Johtajuus on kaikkialla. Sen täytyy näkyä. Perinteisestä johtajuudesta haluamme varmasti kaikki täällä olevat johtajat päästä eroon.

https://www.pinterest.com/asennetta/haikko-kati-halonen/

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Johtamisesta – karl-erik michelsen, klikkaa tästä lukeaksesi lisää >>

Strateginen toimintaympäristö

Kuka tekee työn ja onko työtä ollenkaan? Kauheasti on työtä, mutta kuka sen tekee? Mikä on fiksuin tapa tehdä? Kuka tekee, mitä tekee ja missä tekee. Ketä työntekijät ovat? Millä osaamisella he ovat varustettu?

Digitalisoituminen on aiheuttanut sen, että kaikki on läpinäkyvää. Kaikki tietää kaiken koko ajan. Johtaminen toimii reaaliajassa.

 

Slide2

Mitkä on seuraavan sukupolven arvot ja asenteet? Valmistuneista ihmisistä talenttivoima siirtyy ulkomaillekin.

Slide3 Slide7

 

Slide8

 

Johtaminen on energiaa. On työnnettävä energiaa koneeseen saadakseen tuloksia. Energian ylläpitäminen tarkoittaa flowta. -Karl-Erik Michelsen

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Työn rikastaminen

Kehitysjohtaja Simo Kaksonen Karhunkierroksen alkutaipaleella

Tapa elää ja tehdä työtä on muuttunut ja muuttumassa. Vanhan mallin mukaan määritelty huono elämä voi olla uusi hyvä. Miksi meidän pitäisi pakolla muokkautua vanhoihin muotteihin vain koska näin on aina tehty. Työntekijät ovat oman alansa ammattilaisia jotka toimivat koko ajan asiakkaidemme rajapinnassa ja tekevät samalla myyntityötä. He myyvät omaa osaamistaan, innokkuuttaan ja ammattitaitoaan. Tämä ei missään nimessä saa perustua perinteisiin malleihin ja näkökantoihin. Vanhakantaista esimiestyötä pitää samalla vähentää ja henkilöstön koko osaamisen ja pontentiaalin hyödyntämistä. Tämä mahdollistaa parhaimman mahdolisen asiaakashyödyn tuottamista ja tarkoittaa myös sitä, että pystymme tarjoamaan asiakkaillemme huikeaa lisäarvoa. Lisäarvoa jota meidän asiakkaamme eivät ehkä vielä edes tiedä tarvitsemansa ja jonka avulla pystytään mahdollistamaan kuntatyönnsäilymisen ja kehittymisen alueella, pienyritystoiminnan tukeminen, matkailuorganisaatioiden tukeminen. Työtä tullaan tekemään tulevaisuudessa eri tavalla. Eri ammattiryhmien raja-aidat pitäisi pystyä ylittämään ja tuottamaan asiakkaille parasta mahdollista asiakashyötyä sijoitettua euroa kohden. Tämä tarkoittaa samalla myös tuottavuuden kasvattamista hyödyntämällä jo olemassa olevia resursseja järkevästi.

Meidän pitää miettiä työntekeminen kokonaan uusiksi. Raja-aidat on pystyttävä ylittämään ja ne on ylitettävä. Vanhakantaiset normit on rikottava!!

Tämä tarkoittaa samalla lupaa nauttia myös työnteosta.  Rikastamalla työtä, tuomalla siihen mukaan omia mielenkiintomme elementtejä, pystymme saavuttamaan lopputuloksen.

Nykyiset koulutusohjelmat antavat hyvän pohjan, mutta työelämän murros käy niin voimakkaasti että työpaikoilla tapahtuva ”oppiminen” ja oman työn kehittäminen antaa ainoat oikeat välineet oikeanlaisen työn tekemiseen. Työnrikastamiseen liittyy tiiviisti myös tutkinnon suorittaminen. Tämä antaa todellisen pohjan työn kehittämiseen

– Simo Kaksonen, kehitysjohtaja, Järvi-Saimaan Palvelut Oy

Maapallon ympäri

Työttömyyden kasvu Suomessa on Euroopan nopeinta. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kaksinkertaistanut alle vuodessa. Korkeasti koulutettujen työttömien määrä on kaksinkertaistanut alle puolessa vuodessa.

Ihmisiä syrjäytyy työssä työtä tekemällä. Sitä samaa vanhaa työtä tekemällä. Ihmisiä syrjäytyy ja syrjäytymisestä tulee elinikäinen tuomio.

Työelämä pirstaloituu, mosaiikkimaistuu. Ihmiset luo omia töitään. Yli puolet työpaikoista syntyy aloille, joita ei ole olemassakaan. Ihminen omaa osaamistaan tuotteistamalla luo itselleen työpaikan. Se on yrittäjyyttä, mutta myös työnantajan ohjeistamaa. Meidän pitää uudistaa meidän tapa rekrytoida ja ajatella. Esimerkiksi Yleisradio haki kuraattoria. Mitä siihen tehtävään kuuluu? Yleisradio ei tiennyt vielä tarkasti. Sisällön hankkimista ja sen jakamista muille. Uuden luomista uudessa maailmassa.

Miettikää kehittäjän mieltä tässä maailmassa. Miten pystymme luomaan uutta työtä? Uusista työpaikoista lähes kaikki syntyy yksityiselle sektorille. Työpaikkamäärät julkisella sektorilla eivät tule kasvamaan.

Työ ei enää köyhdy ja kapene. Vaan laajenee ja rikastuu. Työn rikastaminen organisaation sisällä on uskomattoman iso juttu. Siihen liittyy isosti henkilöstön digiloikka. Kapenevat tehtävät jäävät rutiineiksi ja rutiinit häviävät. Miten saamme henkilöstön osaamisen kasvamaan ja virtaamaan? Se on aivan keskeinen kysymys.

2030 olemme huoltosuhteen osalta heikoin maailmassa. Kun tulee asia joka on oikeasti ratkaistava, me ratkaisemme sen. Niukkuus on paras innovaatiolähde. Kun meillä on niukkuutta jostain, keksimme uutta ja pystymme toimimaan. Nyt olemme siinä tilanteessa, että meidän on toimittava.

hyvinvointiyhteiskunta 2.0 – karl-erik michelsen, lue lisää tästä >>

Slide2

Mitä uusi työ on? Se on tehtävä. Jos ei sitä tehdä, se häviää. Toimimme reaktiivisesti, ei proaktiivisesti. Olemme reaktiivisessa moodissa. Meidän on pystyttävä siirtymään ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn. Siinä on ensimmäinen uuden työn paikka. On koulutettava ihmisiä ennakoimaan. On oltava etunojassa, ei takanojassa.

On johtajien velvollisuus katsoa ettemme tue väärää rakennetta. Me pystymme ratkaisemaan ongelmia, mutta emme tiedä mikä se meidän ongelma on.

Olemme nyt fantastisessa paikassa. Paikassa, jossa on tehtävä ja pakko tehdä oikeasti uudella tavalla.

Slide3 Slide4Slide5

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s