Rantasalmi & Sulkava 8.-11.3.2016

Ulkona 8.-11.3.2016 Järvi-Saimaalla
– Ulkoisen johtamisen kentät

Johtajaklubi, tervetuloa Etelä-Savoon!

Kutsu >>

kutsu_johtajaklubiluovatuho.jpg

Etelä-Savossa

Kuntajohtaminen digitaalisessa maailmassa >>

Slide1.JPG

Luova tuho

Taloustieteen termi Luova tuho tarkoittaa sitä, miten yhteiskunnassa ja etenkin taloudessa vanhat yritykset, tuotteet ja ammatit häviävät uusien, parempien ja tuottavampien tieltä. Näin työntekijät, raaka-aineet ja rahoitus vapautuvat hyödyllisempään käyttöön ja tuottavuus ja yhteiskunnan elintaso nousevat.[1] Tuottavuuden tutkimukseen erikoistunut professori Mika Maliranta määrittelee luovan tuhon ”toimialan tuottavuutta kohottavana yritysrakenteiden muutoksena”

P3093186.JPG

P3093228.JPG
Mahdollistajana

Miten kunta voi toimia mahdollistajana? Muuttuvan matkailun, vapaa-ajan vieton ja elämyksien saralla? Miten pystymme säilyttämään alueilla matkailullista vetovoimaa? Ja luoda työtä? Mikä kunnan rooli voi siinä olla? Järvisydän osoittaa tulevaisuuden luomisen tahtoa. Tähän ei liity kuitenkaan sitä, että kunta investoi tähän. Julkisella puolella yksi haasteita on kiinteistömassa. Meidän on saatava kiinteistötehokkuus aivan eri tasolle.

Kunnat, kuntajohtaminen ja kuntien ympärillä oleva yritystoiminta on historiallisen murroksen edessä. Olemme uskomattomien kysymysten äärellä. Viime päivinäkin. Kuntajohtamisessa on kolme isoa muutostekijää:

 1. Poliittisen kulttuurin muutos ja sotesopu
  1. Miten oma roolimme muuttuu, kun tulee kolmiportainen julkinen hallinto? Se muuttaa asemia. Emme määrittele tulevaisuuden tekijöitä sen mukaan mitä omistat. Mikä on valtasi. Vaan sillä, kuinka tunnustettu kykysi tulevaisuuden tekijänä on. Täysin keskeinen juttu on ottaa tulevaisuuden tekijän rooli. Että kykenemme siihen. Ja pystymme tuomaan innovaatioita esille. Miten pääsemme siihen rooliin? Meidän on oltava näkyviä. Tehtävä itsemme ja tekomme näkyväksi. MITEN ASETUMME TULEVAISUUDEN TEKIJÄN ROOLIIN?
  2. Yksi meidän juttu näiden päivien aikana on ottaa askel yhteisessä tulevaisuuden tekemisessään ja yhteisessä somenäkyvyydessään. KERTOA MITEN ASIAT OVAT. Se kuka puhuu ensimmäisen kerran, määrittelee sen jutun.
 2. Digitalisaatio &
 3. Työelämän muutos
  1. Digitalisaatio muuttaa maailmaa enemmän kuin sähkö aikanaan. Yli puolet uusista työpaikoista syntyy ammatteihin, joita ei vielä ole.
  2. Uber on muuttanut maailmaa. Meille on tullut alustatalous. Uberin arvo on 51 miljardia. Voittoa he tekivät 10 miljardia. Voitto menee pienelle omistajaryhmälle. Ei autonkuljettajille tai auton ostajille. Tämä muutos vaikuttaa työn tekemiseen valtavasti. Wolt on suomalainen innovaatio. He elävät pelkästään sillä, että he kuljettavat ruokaa kotiin asiakkaille ravintoloista. Uber-tyyppisesti. Se tuo Suomeen rahaa. Se saattaisi olla osittain ratkaisu myös väljästi asutuille alueille. Liiketoimintamahdollisuudet ovat jossain aivan muualla, missä pystymme sitä näkemään. Nämä voisivat liittyä myös kuntiin.
  3. LuovaTuho on sitä, että matalan tuottavuusasteen töistä korkean tuottavuusasteen töihin. Meidän on löydettävä tapoja tehdä korkean tuottavuusasteen töitä. Tulee uusia toimijoita, jotka tarjoavat uuden toimintamallin. Joka usein on ilmainen. Ratti.fi mullistaa autokoulubusinesta. Se saattaa räjäyttää koko kentän pirstaleiseksi. Mikä on meidän yhteiskunnan ja järjestelmän kyky reagoida näihin? Mikä on kunnan rooli? Me voimme olla mahdollistajina. Meidän on uskallettava kertoa miten tämä toimii ja tehdä rohkeita kokeiluja. Miten ostan työvoimaa uudella tavalla? Johtajaklubi @LuovaTuho muuttaa kuntajohtamisen kulttuuria.

Tuhoamme luovuudella vanhat pinttyneet rakenteet ja toimintatavat. Synnytämme uutta työtä ja lisäarvoa asiakkaalle. Nostamme reagointinopeutta, laatua, osaamista ja tekemisen intoa ja saamme siten nykyiset resurssit riittämään kasvaviin tarpeisiin.

P3093205.JPG

Yhteisön arvot muokkaavat toimintakulttuurin. Sitä kautta meille syntyy arvostettua ja arvokasta työtä. Todellinen luottamus syntyy yhdessä tekemällä. Luottamus syntyy tekemällä. Ottamalla mukaan.

 

P3103342.JPG

P3093289.JPG

Miten pystymme luomaan täysin uudenlaisen palvelutuotannon?

Julkisen sektorin työpaikat tulevat vähenemään. Uudet työpaikat syntyvät pieniin yrityksiin. Kasvava trendi työmarkkinoilla on se, että ihmiset tuotteistavat oman osaamisensa ja luovat sitä kautta työtä pirstaloiduilla työmarkkinoilla. Työ pirstaloituu. Sitä on eri paikoissa. Myyt omaa osaamistasi. Työnantajuus muuttuu työn ostamiseksi. Uusi työmarkkina perustuu alustatalouteen. Meidän pitää pystyä ostamaan työtä eri paikoista, eri tekijöiltä – suoraan, ei välissä olevia kevytyrittäjyysfirmoja.

Ei voi ajatella niin, että sinä hankit osaamisen, joka sinulta puuttuu. Vaan tuot oman osaamisesi esiin ja tuotteistat sen.

Ei ole enää työtä, jota välitetään. Työnvälitys on sellaista, että tarvitsen ensi viikoksi tarjoilijoita. Se välitystehtävä tulee tapahtumaan todella nopeasti. Työvoimavirasto ei ennätä siihen edes mukaan. Ihmiset ovat alkaneet tuotteistamaan itseään sähköisissä kanavissa – LinkedInissä, Twitterissä…

Sillä kuinka paljon avoimia työpaikkoja on, ei ole mitään merkitystä. Volyymi on muuttunut sähköisten kanavien kautta aivan toiseksi. Videorekrytoinnit alentavat kustannuksia varmasti 90%. Videorekrytointi muuttaa koko mallin. Periscopea on käytetty rekrytoinnissa nyt ensimmäisiä kertoja.

Rakennetaan meistä itsestämme attraktiivinen solu. Vuorovaikutuksen kenttä, joka on osin digitaalinen, fyysinen ja sosiaalinen. Kertomusta, johon ihmiset haluavat liittyä. Tämä on myös aluekehittämisen iso juttu. Siinä on oltava jotain jännittävää. Jotain sellaista, mistä ihmiset haluavat kertoa ulospäin.

Olemme ajatelleet, että digitalisointi on entisen tehostamista. Vaikka ajanvarauksen tehostamista. Se ei ole sitä. Se on ajatustavan muutosta.

P3103343.JPG

 

P3103390.JPG

 

P3113477.JPG


 

Johtajaklubi LuovaTuho rakentaa uutta johtamiskulttuuria ja hyvinvoivaa tulevaisuutta. Kun isolla joukolla rakentaa uutta, voi olla hyvä ymmärtää muiden temperamenttia.

Tee siis alla oleva testi perjantaihin 4.3. mennessä ja kirjoita sivun alla olevaan kommenttikenttään oma värisi. Värien merkeissä jatkamme Etelä-Savossa.

Hyppää tästä testiin >>

Tunnista temperamenttisi


 

Hei Johtajaklubi!

 

8.-11.3. kohtaamme jälleen, tällä kertaa Etelä-Savon sydämessä. Sinne meille on valmisteltu hulppeat olosuhteet:

 

 • Aloitamme tiistaina 8.3. klo 18 Järvisydämessä, Rantasalmella (Porosalmentie 313, Rantasalmi). Silloin otamme katseen kohti hyvinvoivaa tulevaisuutta, katsomme onnistumisen tarinoita ja otamme askeleita tutkinnon eteenpäin saattamiseksi.

 

 • Keskiviikkona 9. päivä aloitamme aamupalalta klo 8. Te olette kertoneet näkemyksiänne kuntatyön tulevaisuudesta. Nyt katsomme mitä mieltä Johtajaklubi on ollut, mitkä tekijät tulevaisuuden kuntatyöhön mielestänne vaikuttavat? Millä innovaatioilla menemme kohti tulevaisuuden kuntatyötä? Miten niitä kiihdytämme?

 

 • Torstaina 10. päivä heti aamusta hyppäämme bussiin ja lähdemme retkelle kauniiseen Etelä-Savoon. Samaan aikaan pohdimme uuden työn yhteiskuntaa. Illasta meille esittäytyy isäntämme Järvi-Saimaan Palvelut Oy.
 • Perjantaina 11. päivä jatkamme yrittäjyyden uuden ajan parissa. Kuulemme myös etelä-savolaisesta resurssiviisaudesta ja vaikuttavuusinvestoinneista. Lounaalta lähdemme kotimatkalle.

Varsin veijarimaiset etelä-savolaiset isäntämme ovat suunnitelleet meille unohtumattoman nelipäiväisen – lämpimien sisätilojen ja saunamualiman lisäksi suhaamme luonnon keskellä liikkuen. Varaa siis mukaasi lämmintä ulkoiluvaatetta. Ota saunavarusteiden lisäksi mukaasi myös tablettia ja älypuhelinta. Niille tulee aina käyttöä. Passia tai sanaa Venäjä en ole kuullut mainittavan.

Majoitus ja herkkuruokailut on hoidossa. Kaikille on alustavasti varattu yhden hengen huone. Majoitus 1hh huoneessa maksaa 75€ mökissä ja 125€ hotellissa. Kahden hengen huone maksaa mökissä 50€ ja hotellissa 95€. JOS sinulla on toivomuksia huoneesta tai haluat huonekaveriksesi johtajaklubilaisen, ilmoittele siitä ystävällisesti minulle. Huoneita on rajoitettu määrä. Miellyttävä yöpyminen tulee kuitenkin löytymään varmasti, ei huolta! Veljekset Mankinen & Hentilä sijoitettu automaattisesti samaan huoneeseen juonimaan…

Jos olet jostain syystä estynyt osallistumasta, et halua viettää aikaa näin mainion joukon kanssa tai pääset osallistumaan vain rajoitetusti, ilmoittaisitko siitä ystävällisesti minulle mahdollisimman pian.

Ja muuten! Päivien tarkemman ohjelman ja pienen etukäteistehtävän löydät blogistamme täältä. Toivottavasti ennätät käydä tekemässä sen perjantaihin 4.3. mennessä ja kirjoittamassa vastauksesi saman sivun alalaidasta löytyvään kommenttikenttään.

Rantasalmella nähdään!

-Ville

Mainokset

11 Comments Lisää omasi

 1. arppa1953 sanoo:

  Punainen

  Tykkää

  1. Rinna sanoo:

   Punaisella mennään

   Tykkää

 2. Simo sanoo:

  Keltainen

  Tykkää

 3. niirtain sanoo:

  Punainen hallitseva väri

  Tykkää

 4. Kati sanoo:

  Punainen 🙂

  Tykkää

 5. Antero sanoo:

  Sinipunaista olisi tarjolla, molemmat 5:lla.

  Tykkää

 6. Nimetön sanoo:

  Jukka:
  Selvä keltainen

  Tykkää

 7. Hannu Leino sanoo:

  Vihreä mies

  Tykkää

 8. Matti sanoo:

  Hallitseva väri punainen, vähän keltaista kyljessä.

  Tykkää

 9. palvelukeskusfoibe sanoo:

  Ulla
  Punainen

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s